Οι παθήσεις των ματιών που συσχετίζονται άμεσα με τη μεγαλύτερη ηλικία του ανθρώπου, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ο καταρράκτης, προκαλούν συνήθως προβλήματα όρασης ή ακόμη και τύφλωσης στους ενήλικες.
Εκτός από το να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε επίσης να προστατεύσετε τα μάτια σας αποφεύγοντας την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία (UV), να διακόψετε το κάπνισμα και να κάνετε τακτικές εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των χρόνιων παθήσεων που συμβάλλουν στα προβλήματα των ματιών.
Ο διαβήτης, για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ας εστιάσουμε όμως στο θέμα της διατροφής και πως θα μπορούσατε να προλάβετε ορισμένες παθήσεις μέσω αυτής:
Διατροφή, αντιοξειδωτικά και υγιή μάτια:
Η διατροφή είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής που κάνετε. Τα τρόφιμα που τρώτε και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία σας, καθώς και την υγεία των ματιών σας.
Τρώτε άφθονα, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για τη βέλτιστη υγεία των ματιών σας.
Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου των ματιών.
Από την άλλη πλευρά, τα υγιεινά τρόφιμα όπως τα χόρτα και τα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών των ματιών και άλλα προβλήματα υγείας.
Η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων του καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), παρατηρούνται λιγότερο συχνά σε άτομα που ακολουθούν διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λουτεΐνη.
Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει άφθονες ποσότητες σε φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον εννέα μερίδων από αυτά τα τρόφιμα καθημερινά.
Επιλέξτε σκούρο πράσινο, ή έντονα χρώματα φρούτων και λαχανικών για να αποκτήσετε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σας.
Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι φυτικές χρωστικές, για τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από οξειδωτικές αλλαγές που προκαλούνται από το υπεριώδες φως.
Το σπανάκι και το λάχανο είναι εξαιρετικές πηγές τροφίμων με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο γλυκό καλαμπόκι, τον αρακά και το μπρόκολο.
Η βιταμίνη Α, ζωτικής σημασίας για την υγιή όραση, βρίσκεται σε πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως καρότα και σκουός.
Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν επίσης την απαραίτητη βιταμίνη C, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Άλλες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή και την υγεία των ματιών:
- Καταναλώστε υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Βεβαιωθείτε ότι τα λίπη που καταναλώνετε είναι υγιεινά
- Επιλέξτε καλές πηγές πρωτεΐνης
- Αποφύγετε το πολύ αλάτι
- Μείνετε ενυδατωμένοι
Και θυμηθείτε, οι πολύ σοβαρές παθήσεις δεν είναι εκείνες που θα μας αναγκάσουν να φορέσουμε απλώς ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως (μυωπία πχ), αλλά εκείνες που θα βάλουν σε πραγματικό κίνδυνο την όρασή μας!